Het is geen verrassing dat video vaak de voorkeur krijgt boven tekst. Onderzoek toont aan dat vier keer zoveel klanten liever een video bekijken over een product dan er een tekst over te lezen. Bovendien kiest 59% van de consumenten eerder voor video als er zowel een video als tekst beschikbaar is. Om deze reden is het essentieel om je video te optimaliseren voor SEO, zodat je content niet alleen bekeken wordt, maar ook gevonden wordt.
Maar hoe werkt SEO voor video’s? En welke stappen moet je zetten om goed te scoren in de zoekresultaten?
Wat is SEO?
SEO staat voor search engine optimization of zoekmachineoptimalisatie. Het omvat een reeks technieken waarmee je je website of pagina’s optimaliseert voor zoekmachines zoals Google. Het doel is simpel: hoog scoren in de organische zoekresultaten, zodat jouw content gevonden wordt.
Voor teksten kan dit door goede content te schrijven, zoekwoorden slim te gebruiken en een logische structuur aan te houden. Maar video werkt anders, omdat zoekmachines geen video kunnen "lezen". Toch kun je ook video’s succesvol optimaliseren voor SEO.
Hoe optimaliseer je video’s voor SEO?
Sinds Google’s Panda-update hebben pagina’s met video’s een voorsprong in de zoekresultaten. Maar om van die voorsprong te profiteren, moet je aan specifieke richtlijnen voldoen. De sleutel? Zorg dat je video indexeerbaar is en gebruik tekst om dit mogelijk te maken.
Hier zijn de belangrijkste strategieën:
1. Gebruik sterke metagegevens
Net als bij teksten spelen metagegevens een cruciale rol in de vindbaarheid van je video. Vul een aantrekkelijke titel en beschrijving in die relevante zoekwoorden bevatten. Maar let op: focus niet alleen op zoekmachines, zorg ook dat je metadata de kijker aanspreekt en uitnodigt om te klikken.
Tips voor metagegevens:
- Gebruik je hoofdzoekwoord in de titel en beschrijving.
- Voeg een call-to-action toe om nieuwsgierigheid te wekken.
- Vermeld relevante informatie, zoals onderwerpen of voordelen van de video.
"Video’s trekken drie keer meer bezoekers en hebben 50% meer kans om op de eerste pagina van Google te verschijnen."
2. Kies de juiste videospeler
Plaats je video niet alleen op platforms zoals YouTube of Vimeo, zeker niet als je verkeer naar je eigen website wilt leiden. Externe spelers zoals Wistia zijn ideaal voor SEO.
Waarom Wistia?
- Het platform gebruikt JSON-LD metadata om je video automatisch te indexeren.
- Je video wordt beter zichtbaar in zoekmachines.
- Kijkers worden doorgeleid naar je eigen website, niet naar concurrerende content.
3. Voeg transcripts en captions toe
Door een transcript (uitgeschreven tekst van je video) of captions (ondertitels met timing) toe te voegen, geef je zoekmachines extra tekst om te indexeren. Dit verbetert niet alleen je SEO, maar maakt je video ook toegankelijker:
- Transcripts bieden waardevolle zoekwoorden aan zoekmachines.
- Captions helpen kijkers die zonder geluid kijken, wat vooral belangrijk is op sociale media waar video’s vaak automatisch starten zonder geluid.
Waarom video en SEO hand in hand gaan
Google heeft een sterke voorkeur voor video, omdat het als waardevolle en aantrekkelijke content wordt gezien. Een goed geoptimaliseerde video kan ervoor zorgen dat jouw website hoger scoort in de zoekresultaten. Daarnaast blijven kijkers langer op je pagina als je een video aanbiedt, wat je SEO-score verder versterkt.
Wil je een voorbeeld? Pagina’s met video’s hebben:
- 50% meer kans om op de eerste pagina van Google te verschijnen.
- Drie keer meer bezoekers dan pagina’s zonder video.
Conclusie: Video maakt je content sterker
Video en SEO zijn een gouden combinatie, mits je je video slim optimaliseert. Met de juiste metagegevens, een goede videospeler en ondersteunende tekst kun je jouw video’s laten schitteren in de zoekresultaten.
Wil je meer weten over hoe je jouw video SEO-proof maakt? Neem contact met ons op via info@epicframe.be en ontdek de mogelijkheden!